12. 1. 2012

Příští zastávka?

V Praze je spousta kaváren. Velké, malé, slavné, ošuntělé, zábavné, ponuré, oblíbené. S dobrou atmosférou, se skvělým personálem, s výtečnou kávou. Některé kavárny jsou ale speciální, a nejen kvůli tomu, že tam chodíme rádi. Některé kavárny mají totiž i jiné poslání a jiný účel krom obsluhy zákazníků. Některé kavárny dávají příležitosti a některé mohou změnit i něčí život.

Jednou z těch výjimečných je i kavárna Vesmírna. Sídlí v ulici Ve Smečkách 5 (pokud půjdeš od Muzea dolů, tak je to druhá ulice vlevo, kavárna je skoro až na konci) a pravdou je, že její sousedé nejsou zrovna podobně výjimeční (snad kromě Činoherního klubu), ale o to víc se člověk už těší dovnitř.

Po otevření dveří ho přivítá opravdu přátelské prostředí, příjemné židle u lehce zvláštních stolů (Jak že se jmenoval ten náš? Kolínka?), ale hlavně velmi neobvyklá obsluha. Vesmírna je totiž místem, kde probíhá pracovně-tréninkový program pro lidi s lehkým mentálním postižením (ti zde pracují jako číšníci). Účelem tohoto programu je pomoci těmto lidem se začleněním do společnosti tak, aby mohli lépe vstoupit na trh práce. Vesmírna jim po dobu 1,5 roku poskytne přípravu pro jejich další uplatnění na trhu práce. Naučí se samostatnosti, spolupráce, zodpovědnosti a vytvoří si vztah mezi odvedenou prací a svým platem.

Vedle toho všeho je Vesmírna i skvělou (nekuřáckou! a bezbariérovou) kavárnou, místem pro celou rodinu (dětský koutek, přebalovací pult, možnost vstupu se psy), galerií nebo prostě jen místo pro setkání se s přáteli. Když má člověk rád dobrou kávu a najde dobrou kavárnu, tak je fajn. Ale když má někdo rád dobrou kávu v dobré kavárně a ještě tím podpoří někoho druhého, tak je to prostě skvělý.

Osobně doporučuji mexickou palačinku se zakysanou smetanou a jalapeños a tak trochu bezedný džbán zeleného čaje. Nabídka je prostá, ale o to spíš vyniknou zajímavé pokrmy (napříště si píšu tuňákový kuskus nebo zeleninový bulgur). Kavárna je otevřena každý všední den.


Pražští, zastavíte se? Nepražští, máte zkušenost s podniky s podobnou myšlenkou?

Lukáš

8 komentářů:

  1. Nepražští se příště zastaví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem se dneska dozvěděla, že něco podobného provozuje jeden den v týdnu i Ostrava - Shakespearova kavárna!

      Vymazat
  2. viděl bych to stejně, morava pomůže ráda

    OdpovědětVymazat
  3. tak to zní prostě skvěle..určitě se tam zastavím, až budu mít cestu do Prahy a trochu víc času :))

    OdpovědětVymazat
  4. I mezi nepražskými se najdou tací, kteří Vesmírnu znají a oblíbili si ji :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Myslim, ze je to skvely napad, sama jsem navstivila takovy podnik v Brne, bylo to hodne nezvykle, ale pece personalu byla o to srdecnejsi. Pro mimoprazske - brnenske mam dva tipy:
    Kavarnu Andel: http://kavarnaandel.cz/
    Cafe Prah: http://www.cafeprah.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. V Plzni můžete navštívit podnik, kde obsluhují hluchoněmý s názvem pierot café. U každého stolu jsou obrazovky, kde si člověk najde co si chce objednat a pak jak se to ukáže ve znakovce, aby si mohl u číšníka/nice objednat. Vřele doporučuji...
    http://www.pierotcafe.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Ve Vesmírně se zastavuju víc než ráda a taky doporučuju, kde se dá :)

    OdpovědětVymazat