20. 5. 2012

Pomodoro aneb Jak zvýšit produktivitu


Představte si rajče. Je červené, je kulaté, je čerstvé a tak šťavnaté, že byste se nejradši zakousli. Nazvěme ho třeba Pomodoro. Společně se teď podíváme na techniku, která právě z jednoho podobného Pomodoro vychází.

The Pomodoro Technique vyvinul v 80. letech student informatiky Francesco Cirillo, název odkazuje na klasické kuchyňské minutky, které jsou často ve tvaru zeleniny nebo hamburgeru. Tato metoda slouží pro zachování správného poměru práce (resp. koncentrace) a odpočinku. Přemýšlel nad tím, jak se naučit co největší objem látky za co nejmenší možný čas. Sami určitě víte, že koncentrace značně klesá, u netrénovaných jedinců už po 10 minutách. Náš mozek je totiž několik posledních let zvyklý na vyučovací hodiny v délce 45 minut, po kterých následuje přestávka; je těžké naučit ho, aby si zvykl na 90 minutové přednášky nebo tříhodinové bloky intenzivního učení.



Jak Pomodoro funguje
co je potřeba:
  • cokoliv, co měří čas - doma to může právě kuchyňská minutka, ale do tišších prostor se spíš hodí něco méně hlučné, určitě ve svém mobilu máte aplikaci stopky nebo časovač, vedle toho existuje spousta užitečných aplikací pro počítače
tip Pokud pracujete na počítači a nechce se vám nic instalovat, doporučuji velmi jednoduchý web - Tomatoi.st, stejně dobře poslouží i FocusBooster
  1. připravte si věci, se kterými budete pracovat - skripta, učebnice, sešity
  2. zbavte se rušivých elementů - ztlumte/vypněte mobilní telefony, zaklapněte notebooky
  3. nastavte si časovač na 25 minut a spusťte
  4. po uplynutí času si dejte 5-10 minut pauzu a poté se zase vraťte k práci
  5. snažte se pracovat jen na jednom na úkolu; během přestávky byste měli dělat něco úplně odlišného (např. projít se, dojít si na toaletu, uvařit si další kafe, prokrastinovat, ....)
  6. po 4 pomodoro (25+5) cyklech se doporučuje delší přestávka - 15-30 minut
A to je všechno. Původní Pomodoro technika vám ještě doporučuje udělat si seznam úkolů, které chcete zvládnout a zapisovat si, jestli vás někdo vyrušil, ale myslím, že pro učení a pro práci na seminárních nebo diplomových pracích je tenhle základ dostačující. Někteří jsou v téhle technice tak daleko, že si do diáře zapisují už jen počet pomodoro, který jim daná práce zabere.

Výhody
  • snížení úzkosti - sednete si k učení a hned si představíte, že přestanete až za několik hodin. Už teď na vás padla únava a motivace prudce klesla. Jak je na tom asi spolužák? Každého cíle lze snadno dosáhnout, když si cestu za ním rozkouskujete na menší díly, vydržet těch 20 minut přeci není tolik, ne?
  • zvýšení motivace - prvních pár minut se budete šourat, ale jakmile zjistíte, že vám do konce zbývá jen polovina času, tak se rázem probudíte a začnete opravdu pracovat. Časem se ta lenost bude stále zmenšovat a vy se už během přestávky budete na práci těšit (z mojí vlastní zkušenosti).
  • zvětšení objemu práce - v tuhle chvíli se vám může zdát, že činnosti budete věnovat malé množství času, ale ve skutečnosti se zvětší koncentrace a ve výsledku toho zvládnete udělat mnohem víc
Nevýhody
Ano, i tak skvělá a jednoduchá metoda má své nevýhody. Někdy totiž může být opravdu nepříjemné, pokud jste v tvůrčím procesu a zazvoní vám budík, ale je důležité si tu přestávku udělat. Několikrát se mi stalo, že jsem během přestávky přemýšlel nad něčím jiným a když jsem se vrátil k úkolu, tak jsem “najednou” věděl, jak pokračovat. Váš mozek totiž pracuje i když se soustředíte na něco jiného, většinou ještě lépe. Časem si na tento styl zvyknete a budete se po půlhodině dívat na hodinky.



Pamatujte si Cirilliho zlaté pravidlo
The next pomodoro will go better.

Užitečné odkazy
The Pomodoro Technique Book - stáhněte si legálně a zcela zdarma původní knihu o této metodě přímo ze stránek Francesca
Cheat Sheet - výtah z výše zmíněné knihy

2 komentáře: